Jäsenkirje 5 - Syksyn 2018 ohjelma

Hyvät oopperakoulutuksen kummit,

Tuleva syksy tarjoaa taas useita mahdollisuuksia seurata oopperakoulutuksen toimintaa. Toimintasuunnitelman mukaisesti uuden hallituksen tavoitteena on löytää lisää oopperan ystäviä yhdistyksen jäseniksi alkavan syksyn ja ensi kevään aikana. Kutsumme koko nykyisen jäsenkunnan mukaan tähän hankkeeseen.

SYKSYN OHJELMA - ILMOITTAUDU JO NYT!

Olli Kortekangas Hampurin oopperavierailusta

Kummien kulttuurimatka Hampuriin – upeita elämyksiä melkein naapurissa

Oopperakoulutuksen kummien kesäkuinen matka suuntautui kauniiseen ja eläväiseen Hampuriin. Me yhdeksän matkalaista saimme viikonlopun verran nauttia huippuluokan kattauksesta oopperaa ja balettia, ja viime hetken yllätyksenä pääsimme kuin pääsimmekin ihastelemaan uuden Elbphilharmonie-konserttitalon arkkitehtuuria ja akustiikkaa. Ohjelma oli puheenjohtajamme Leena Masalinin käsialaa, ja professori Markus Lehtisen suorat yhteydet Hampurin Valtionoopperaan takasivat parhaan mahdollisen palvelun. Päiväohjelmassa oli aikaa nauttia myös Hampurin puistoista, museoista ja ravintoloista sekä hyödyntää keskustan hulppeaa shoppailutarjontaa. Minuun suurimman vaikutuksen taisi tehdä Planten und Blumen - puisto, jonka ruusutarha oli upeimmillaan.

Varsinainen ohjelmamme alkoi perjantai-iltana Hampurin valtionoopperassa. Tarjolla oli legendaarisen ”vanhan isännän” John Neumeierin baletti Das Lied von der Erde Gustav Mahlerin laulusarjan pohjalta. Mahlerin teos on jo itsessään tunnin mittainen järkäle, ja Neumeier oli vielä liittänyt siihen hiljaisuudesta alkavan ja pelkän pianon säestyksellä jatkuvan prologin. Musiikki oli toki Mahleria sekin. Pienen alkuskepsiksen jälkeen tajusin tämän ratkaisun toimivan oivallisesti. Lempeästi mutta päättäväisesti Mahler ja Neumeier houkuttelivat kokijan mukaansa, ja jännite pysyi loppuun saakka. Esitys oli joka suhteessa suvereeni. Neumeier oli laatinut myös baletin pelkistetyn lavastuksen. Jälleen kerran saatoin todeta, miten vähän tarvitaan toimivan näyttämökuvan rakentamiseksi. (Toisaalta tiedän myös, että esimerkiksi valaisun osuus voi olla näennäisen yksinkertaisessa lavastuksessa äärimmäisen tärkeä ja usein myös teknisesti paljon vaativampi kuin katsomosta voisi kuvitella...)

Hampurin valtionoopperan 1957 valmistunut talo on keskieurooppalaiseen tapaan kaupungin sydämessä, kuin yhtenä rakennuksena muiden joukossa. Tässä voi halutessaan nähdä symboliikkaa: taide ja kulttuuri ovat osa jokapäiväistä elämää, eivät mitään ”ekstraa”. Samoissa kortteleissa muuten aloitti toimintansa jo vuonna 1678 Saksan ensimmäinen julkinen ja kaikille avoin ooppera.

Lauantai-iltana oli vuorossa oopperaklassikko. Ohjaaja Calixto Bieito ja lavastaja Susanne Gschwender olivat pyyhkineet Verdin Otellosta viimeisetkin pölyt. Esitys alkaa hätkähdyttävästi ja kieltämättä ainakin migreeniherkille kiusallisestikin hyvin kirkkailla, yleisöön suunnatuilla valoilla. Näyttämökuvaa hallitsee valtava keltainen nostokurki. Satamassa ollaan, ja satamastahan oopperan tarina toki alkaakin.

Saatoin todeta että keskieurooppalainen, ekspressionismin ja naturalismin perinteestä ponnistava teatteri-ilmaisu on edelleen voimissaan. Tässä tapauksessa modernisointi toimii, ja karu tarina saa arvoisensa toteutuksen. Oopperan loppu on tilallisesti rohkea: lavastus tunkeutuu konkreettisesti katsomoon, kun nostokurjen puomi, kyydissään kuollut Otello, käännetään yleisön suuntaan katon rajassa.

Ryhmässämme taisi olla erilaisia mielipiteitä Otellon tulkinnasta ja visuaalisesta ilmeestä, mutta esityksen musiikillisen anti ei jättänyt ketään kylmäksi. Mainitsen erityisesti loistavat Carlo Ventren (Otello) ja Franco Vassallo (Jago). Desdemonan esittäjä Alexandra Kurzak aloitti varoen mutta osoittautui viimeistään neljännen näytöksen Pajulaulussa ja Ave Mariassa hienoksi lyyris-dramaattiseksi sopraanoksi. Annettakoon vielä erityismaininta Paolo Carignanin johtamalle orkesterille. En ole monesti kuullut Verdiä soitettavan näin suurenmoisesti.

Satamatunnelmissa jatkoimme sunnuntaiaamunakin. Nautimme brunssin iloisen meluisassa Fischmarktissa, ja vielä ennen puoltapäivää siirryimme läheiseen ”Elphiin”. Maailmankuulun Herzog & de Meuron -toimiston suunnittelema rakennus on jo konseptiltaan mykistävä: vanhan, itsessään massivisen makasiinin päälle on rakennettu toinen, merellisiä muotoja jäljittelevä ja kokonaan lasiselta vaikuttava rakennus, joka pitää sisällään paitsi kaksi konserttisalia myös toimistoja, asuntoja ja hotellin. Eri näköalatasanteilta avautuvat huimat näkymät sekä kaupunkiin että laajalle satama-alueella.

Suuri sali muistuttaa muodoltaan jossain määrin Helsingin musiikkitalon salia. Katsomo levittäytyy lavan ympärille useina kerroksina, epäsymmetrisesti ja lomittain kuin vapaasti sommiteltuna. Värimaailma on kuitenkin erilainen, varsin vaalea. Kieltämättä viehättävää... Akustisestikaan sali ei jättänyt toivomisen varaa. Markus Poschnerin johtamien Hampurin filharmoonikkojen ja oivallisten solistien sinänsä erinomaiset esitykset (Bach, Beethoven) taisivat ainakin omalla kohdallani jäädä salin ja koko talon tarjoaman visuaalis-akustisen elämyksen varjoon.

Kaikin puolin onnistunut matkamme voi samalla toimia hyvänä referenssinä kun uusia kohteita suunnitellaan. Korkeatasoiset esitykset ja ohjelman kohtuullinen väljyys ovat tärkeitä kriteereitä, samoin hotellin miellyttävyys ja sijanti. Kiitos erinomaisista järjestelyistä ja loistavasta matkaseurasta! Hampuri tarjosi parastaan, upeaa säätä myöten. Taisin kuulla useammankin meistä sanovan: tänne täytyy tulla uudestaan, tämähän on melkein naapurissa!

Olli Kortekangas 

Professori Markus Lehtisen kesäkirje kummeille

Oopperakoulutuksen kesäkirje Tuusulassa 12.6.2018

Hyvät ystävät!

Sibelius-Akatemian ooppera- ja korrepetiittorikoulutuksesta vastaavana professorina kirjoitan teille kesän lämpöisen ja aurinkoisen tervehdyksen.

Uudistetun oopperakoulutusohjelman ensimmäiset maisteriopiskelijat aloittivat syksyllä 2011, samaan aikaan kun Musiikkitalo vihittiin käyttöön. Nyt kun neljäs oopperakoulutuksen ensemble on lopettamassa ensimmäistä maisteriopintovuottaan, voimme me kaikki olla monella tavalla tyytyväisiä.

Oopperakoulutuksen opiskelukonsepti on saatu toimivaksi mutta kehittämistarpeita nähdään koko ajan. Koulutusohjelman hyvä maine on levinnyt kansainvälisesti, ja niinpä meillä on tällä hetkellä koulutusohjelmassa kaksi yhdysvaltalaista opiskelijaa, jotka hakivat Sibelius-Akatemiaan, koska olivat kuulleet niin paljon positiivista koulutuksesta.

Monet menestyvät alumnit toimivat koulutusohjelman mannekiineina. Tuuli Takala tekee upeaa uraa, Silja Aalto, Erika Back, Matias Haakana, Robert Näse, Juha-Pekka Mitjonen, Tuuri Dede, Saara Kiiveri, Sampo Haapaniemi ja monet muut toimivat korkealla ammattilaisuuden tasolla.

Tavoitteenani on koko ajan ollut, että oopperakoulutus pääsisi tekemään mahdollisimman laajasti yhteistyötä ammattilaisten kanssa. Samalla kansainvälistä verkostoitumista on viety eteenpäin.
Onkin hienoa huomata, että monet ammattilaiset ovat kiinnostuneet yhteistyöstä. Verkostoituminen ja yhteistyön kautta tapahtuva oppiminen on mielestäni parasta mahdollista kasvamista. Kaikissa yhteyksissä opiskelijoiden perusvalmiustaso, motivaatio, tunnollisuus sekä sosiaaliset taidot on todettu erittäin korkeaksi.

Oopperakoulutuksen kummien kautta tuleva tuki ja verkostoituminen on erittäin oleellinen osa tätä oopperakoulutuksen opiskelijoiden kokonaispakettia. Olen erittäin kiitollinen uskomattoman hienosta työstä, jota te kaikki teette pitäessänne oopperakoulutusta esillä ja kannustaessanne opiskelijoita monin eri keinoin. Erityiskiitos vielä Kummien hallitukselle, sekä nykyiselle että edelliselle!

Toivon, että yhteistyömme kehittyy edelleen, että löydämme yhdessä kummitoiminnasta kiinnostuneita uusia henkilöitä ja toisaalta luomme kummeille toimintaa ja erilaisia tapahtumia, jotka lisäävät yleistä kiinnostusta kummitoimintaa kohtaan sekä lisäävät yhteisöllisyyttä.

Tuleva kausi on upea esimerkki jatkuvan kehityksen tuloksista. Tässä tapahtumia kaudelta 2018 – 19:

Lohjan Orkesterin operettikonsertit Lohjalla ja Porvoossa,
Ranskalaisen oopperan konsertit Oulu Sinfonian kanssa, NordOpera-verkoston tapahtuma, mukana Tukholman ja Tallinnan koulut
Britten intensiiviviikko Kallio-Kuninkalassa (Konrad Jarnotin mestarikurssi)
Kapellimestariluokan tapaamiset (aiheena Britten)
Britten: The Rape of Lucretia, syksyn 2018 oopperaproduktio (ohjaaja Victoria Newlyn, Lontoo, SibAn oopperaorkesteri)
Kummikonsertti 2.12.
Oopperakoulutuksen matka ja konsertti Tbilisissä, maalikuussa 2019 (varmistuu myöhemmin) Händel intensiivikurssi (asiantuntijana Aapo Häkkinen)
Händel: Alcina, kevään 2019 oopperaproduktio (ohjaaja Vilppu Kiljunen, SibAn barokkiorkesteri)

Keväällä 2019 on jo seuraavan oopperakoulutusryhmän valintaprosessi.
Tässä lisäksi voin lisäksi mainita, että Oopperakoulutus on suunnittelemassa erittäin merkittävää kansainvälistä yhteistyöprojektia, joka toivottavasti julkistetaan viimeistään marraskuussa 2018.

Anna Jaskiewicz on ollut oopperakoulutuksen kehittämisessä ja aktiivisen ja positiivisen profiilin luomisessa yksi tärkeimmistä avainhenkilöistä.
Anna on antanut mittaamattoman paljon tälle oopperakoulutuksen menestystarinalle.
Vaikka Anna oli välillä Sibelius-Akatemiassa muissa tehtävissä, palasi hän takaisin ”kotipesään”, ja viimeisten vuosien aikana olen päivittäin nauttinut loistavasta yhteistyöstä ja innostavasta työyhteisöstä. Mutta Anna Jaskiewicz innokkaana ja uusista haasteista innostuvana tekijänä on nyt saanut ainutkertaisen mahdollisuuden siirtyä mielenkiintoiseen uuteen tehtävään. Hänet on nimitetty Tapiolan Sinfoniettan toiseksi intendentiksi. Onnittelen Annaa lämpimästi, vaikka jäämmekin kaikki kaipaamaan häntä ja hänen positiivista tekemisen meininkiään.

Tiedän, että Anna ei ole muuttamassa fyysisesti kovinkaan kauas meistä.
Ja toivon että yhteistyö jatkuu ja löydämme jatkossakin yhteisiä projekteja. Onnea, ja kiitos kaikesta, Anna!

Auringon lämmittämin kesäterveisin

Markus Lehtinen oopperakoulutuksen professori

Muumipeikon juhannusruno

Pään painan ruohikolle ja oion jalkojain.
En jaksa pohdiskella, mä tahdon olla vain.

Sen viisaammat voi tehdä, mä päivän kultaan jään. Mä tunnen kaikki tuoksut ja luonnon loiston nään.

Voi leikitellä mielikseen,
voi ottaa jättää paikoilleen tai olla niin kuin luonnostaan ja maata vaan.

Mä peikko siihen uskoon jään,
on maailmaa tää minkä nyt mä nään. (Tove Jansson) 

Jäsenkirje 4 kesä 2018

Hyvät oopperakummit,

PROFESSORIN KESÄKIRJE JA TUULAHDUS HAMPURISTA

Kummien oopperamatka suuntautui tänä vuonna Hampuriin. Syvällisesti vaikuttavan baletin Das Lied von der Erde ja dramaattisen Otellon lisäksi saimme kokea Beethovenin 9. sinfonian Elbphilharmonien kauniissa ja akustisesti loistavassa konserttisalissa.

Matkaohjelma oli tiivis ja antoisa kuten Wienissä ja Berliinissä edellisillä kerroilla. Verkkosivuillamme www.oopperakummit.fi julkaistaan lähiaikoina blogi, josta voi lukea lisää Hampurin elämyksistä. Ensi vuoden matkakohteen suunnittelu on jo työn alla ja siitä tiedotetaan syksyn aikana.


PROFESSORIN KESÄKIRJE
Ohessa Markus Lehtisen perinteinen tervehdys kummeille. Professori kertoo vuonna 2019 odotettavista kiintoisista tapahtumista: tulossa mm. Aapo Häkkisen johdolla Händeliin keskittyvä intensiivikurssi sekä merkittävä kansainvälinen yhteistyöprojekti. Kirje avautuu kokonaisuudessaan omana bloginaan.


Hyvää juhannusta!

Terveisin,

Leena Masalin                            Virpi Haaramo
0400 653611                               050 521 7285