Kuulumisia uusien rutiinien lomasta

Miten nopeasti asiat voivatkaan muuttua. Kirjoittelen tätä blogipostausta täällä terassillani auringon lämmittäessä lasituksen läpi pitkäperjantaina. Tasan kuukausi sitten olin muiden oopperaluokkalaisten kanssa vielä Cosí fan tutten harjoituksissa, mutta emme vielä silloin tienneet, että se olisi toistaiseksi viimeinen harjoituksemme kyseisestä produktiosta. Nyt kuitenkin tässä istuessani asia tuntuu hyvin kaukaiselta, ja viimeinen kuukausi eriasteisissa etäisyyden ja eristyksen muodoissaan on kulunut kummallisella tavalla samalla sekä hirvittävän nopeasti että hitaasti.

Kuukauteen on mahtunut monenlaisia päiviä ja tunteita, niin kuin nyt yleensäkin. Uudenlaisen opiskelurutiinin luominen ja toteuttaminen on välillä tuntunut helpolta ja motivoivalta, välillä turhauttavalta. Laulutuntimme ja korrepetitio ovat siirtyneet erilaisiin kokous- ja ryhmäpuhelualustoihin, kuten Zoomiin ja Teamsiin, ja saksantunneilla olen käynyt Skypen välityksellä. Olen myös kuvannut ja katsonut omaa harjoitteluani videolta lyhyessä ajassa varmaankin enemmän kuin koskaan, mikä on ollut uskomattoman opettavaista. Sen lisäksi, että olen tuntenut suurta kiitollisuutta teknologiaa kohtaan siitä, että tälläkin hetkellä voin nähdä ihmisiä videopuheluiden välityksellä, olen myös ollut irrationaalisesti ärsyyntynyt sen ajoittaisesta hitaudesta ja siitä, miten paljon yhtäkkiä vietänkin ajastani erilaisten näyttöjen äärellä niistä riippuvaisena.

Normaalin hektisen arkielämän vastapainoksi on ollut varmasti terveellistä välillä elää hitaammin, juoksematta koko ajan pää kolmantena jalkana paikasta toiseen ja opetella nauttimaan ajoittaisesta hiljaisuudesta. Ensi syksyn produktion Albert Herringin opettelukin on jo saatu kotioloissa hyvin alkuun. Vaikka opiskelu on tällä hetkellä hyvin erilaista, on se aika ja rauha, mitä omalle itsenäiselle harjoittelulle on riittänyt, tuntunut suorastaan luksukselta. Naapurini saattavat toki olla asiasta eri mieltä ja kiitänkin heitä ymmärryksestä. Olemme myös saaneet käsiimme välillä uusimpia versioita Uljas Pulkkiksen uudesta oopperasta All the Truths We Cannot See, mikä on ollut tosi innostavaa ja jännittävää.

Kaiken eristäytymisen keskellä parasta on ollut se, miten tämä aika on antanut mahdollisuuden pitää enemmän yhteyttä tärkeisiin ihmisiin, joille yleensä ei tule arkielämässä niin usein soiteltua, kuten vanhat opiskelu- ja koulukaverit ja ystävät ulkomailla. On ollut hassua huomata, miten sijainnista ja etäisyydestä huolimatta kaikkien arki tuntuu tällä hetkellä koostuvan samankaltaisista asioista. Kaikkia yhdistävä poikkeustilanne tuntuu tuoneen inhimillisyyttä sekä välittämistä esiin kaikkialla uudella tavalla. Musiikin ja taiteiden merkitys tuntuu korostuneen ihmisten viettäessä normaalia enemmän aikaa kotona. Ympäri maailmaa fyysisen eristäytymisen aikana musiikki ja erityisesti yhteislaulu on yhdistänyt ihmisiä, ja niiden avulla on osoitettu monissa maissa kiitollisuutta esimerkiksi terveydenhuoltohenkilökuntaa kohtaan.

Toivon, että vaikka poikkeustilanne onneksi on ohimenevä, sen mukanaan tuomat uudet ajattelutavat ja ihmisten välinen yhteys jäisivät. Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta!

Lopuksi haluaisin vielä jakaa muutamia linkkejä ilmaisiin palveluihin, joista olen itse jo nauttinut tai joista suunnittelen nauttivani tänä aikana. Näiden linkkien avulla voi lievittää pahinta oopperan- ja konsertinnälkää siihen saakka, kunnes pääsemme taas nauttimaan esityksistä paikan päällä!

https://oopperabaletti.fi/en/stage24/

Kansallisoopperan stage24-sivulla on mahdollista nauttia heidän ,menneiden ooppera- ja balettiproduktioiden taltioinneistaan.

https://www.metopera.org/

New Yorkin Metropolitan ooppera näyttää joka päivä eri oopperaproduktion heidän Live in HD -arkistoistaan. Uusi ooppera tulee näkyville nettisivuille joka päivä meidän aikaamme klo 02:30 (19:30 EDT) ja on näkyvissä 23 tuntia.

https://www.youtube.com/user/RoyalOperaHouse/featured

Lontoon Royal Opera House lisää joka perjantai klo 21 YouTube-kanavalleen uuden ooppera- tai balettitaltioinnin.

https://staatsoperlive.com/

Wienin valtionooppera lisää joka ilta striimauspalveluunsa taltioinnin jostakin vanhasta produktiostaan, joka on nähtävissä 72 tuntia. Palvelu vaatii rekisteröitymisen.

https://www.digitalconcerthall.com/en/home?a=bph_webseite&c=true

Berliinin filharmonikot tarjoavat kaikille 30 päivää ilmaista katseluaikaa ’Digitaalisessa konserttisalissaan’. Tämäkin palvelu vaatii rekisteröitymisen.

https://www.youtube.com/theshowsmustgoon

Niille, jotka pitävät musikaaleista: Andrew Lloydd Webber lisää uudelle YouTube-kanavalleen ’The Shows Must Go On!’ yhden musikaaleistaan katsottavaksi joka perjantai. Musikaalit ovat aina katsottavissa kanavalta 48 tuntia.

https://www.classicfm.com/music-news/live-streamed-classical-music-concerts-coronavirus/

Tästä ClassicFM:n artikkelista löytyy vielä laaja päivittyvä lista konserteista ja produktioista, joita tällä hetkellä on mahdollista katsella ilmaiseksi.

- Stella Tähtinen