Professori Markus Lehtisen kesäkirje

Hyvät Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen tukijoukot,

Kesä on edennyt elokuuhun ja meissä kaikissa elää vahva toive kesäisen tunnelman ja lämmön säilymisestä mahdollisimman pitkälle syksyyn.

Kesä on ollut täynnä tapahtumia, niiden joukossa oopperakoulutuksen nykyisten ja jo valmistuneiden menestysuutisia. Esimerkkeinä vaikkapa Päivi Pylvänäisen hieno roolisuoritus Savonlinnan Oopperajuhlien uudessa Sevillan Parturi-produktiossa, Annika Leinon, Iris Candelarian ja Minna-Leena Lahden menestykset kansallisissa laulukilpailuissa.

Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen uusi maisterikoulutusryhmä on valittu.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa opiskelijavalinnat tapahtuivat jo maaliskuun alussa ja opiskelijat ottivat uudet opiskelupaikat vastaan toukokuun alussa. Tämä on hieno uudistus oopperakoulutuksen kannalta, näin me olemme opiskelijavalinnoissa aikataulullisesti samassa rytmissä muiden kansanvälisesti merkittävien oopperakoulujen kanssa. Uusilla opiskelijoilla on nyt myös enemmän aikaa järjestää elämäänsä ennen opintojen alkua Helsingissä.

Oopperakoulutuksen valintakokeet ovat poikkeuksellisen vaativat ja moniosaiset. Valintakokeiden ensimmäinen kierros tapahtuu hakijoiden lähettämien dokumenttien ja kolme ooppera-aaria käsittävän videonauhan perusteella. Suunnilleen neljä viikkoa myöhemmin toteutettavalla toisella kierroksella noin 20 hakijaa testataan kuudessa eri osiossa:

- kahden aarian esitykset (lautakunnan aikaisemmin valitsemat aariat)

- ensemblelaulutehtävä (tänä vuonna Mozartin Figaron häiden toisen näytöksen finaalin loppuensemble, jossa 7 solistia, kaikki omine stemmoineen)

- musiikillinen harjoitustilanne (työstetään edellisenä päivänä hakijan esittämää aariaa pianistin ja kapellimestarin kanssa)

- näyttämöllisten valmiuksien testi

- monologin esitys omalla äidinkielellä

- haastattelu

Tällaisessa monipuolisessa testikokonaisuudessa arvioijien havainnot vaihtelevat, mutta lopussa lautakunta on lähes yksimielinen kaikista valittavista laulajista. Samoin hakijat ovat erittäin tyytyväisiä, koska he ovat voineet esittäytyä poikkeuksellisen monella eri tavalla. Tämän takia myös palautteen antaminen, (jokaisella hakijalla oikeus saada sitä) on hyvinkin helppoa, koska lähes kaikki voivat ymmärtää perusteet, miksi juuri häntä ei näin laajojen ”testien” jälkeen valittu koulutusohjelmaan.

Uuden oopperakoulutuksen maisteriensemblen 2019 – 2021 opiskelijat ovat:

- Iris Candelaria, sopraano, Sibelius-Akatemiassa kandiopinnot suorittanut (lauloi Servilian roolin Mozartin La Clemenza di Titossa)

- Stella Tähtinen, sopraano, kandidaattitutkinto, Royal Northern College of Music

- Manon Gleizes, sopraano, ranskalainen, kandidaattitutkinto, Guildhall School of Music and Drama, Lontoo

- Maria Turunen, sopraano, Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin aineryhmä, myös Metropolia AMK

- Olivia Kyllönen, mezzosopraano, opinnot Turun AMK, ja mm. Royal Conservatoire of Scotland

- Ruut Mattila, mezzosopraano, Sibelius-Akatemiassa kandidaattiopinnot suorittanut, myös opintoja Kööpenhaminassa (lauloi mm. Annion roolin Mozartin La Clemenza di Titossa)

- Jasper Leppänen, tenori, Sibelius-Akatemiassa kandiopinnot suorittanut

- Tuomas Miettola, tenori, Sibelius-Akatemiassa kandiopinnot suorittanut (lauloi mm. Male Choruksen roolin Brittenin The Rape of Lucretiassa)

- Luke Scott, baritoni, skotti, viimeinen opiskelupaikka Guildhall School of Music and Drama, Lontoo

Oopperakoulutuksen 2,5 vuoden maisteriopintojen keskiössä on oopperaproduktiot, joita tämä uusikin ryhmä pääsee tekemään ainakin viisi. Syksyllä 2019 aloitetaan Sempre, sempre -produktiolla, joka koostuu ooppera-aarioista ja -kohtauksista. Keväällä 2020 on vuorossa Mozart-ooppera, teos varmistuu syyskuun 2019 aikana. Oopperaensemblen merkittävin projekti on Uljas Pulkkiksen uuden oopperan All the Thruths we cannot see (A Story of Chernobyl 1986) kantaesitys maaliskuussa 2021. Produktio toteutetaan yhteistyössä University of Southern California, Thornton School of Musicin kanssa. Ooppera esitetään Los Angelesissa huhtikuussa 2021, matkalle lähtee koko oopperakoulutuksen opiskelijaryhmä. Produktion suunnittelu ja yhteistyöneuvottelut ovat jo täydessä vauhdissa. Ooppera tarjoaa mahdollisuuden monenlaiselle oheisohjelmalle ja laajalle näkyvyydelle. Projektin toteutuminen vaatii ulkopuolista rahoitusta. Otamme kiitollisina vastaan kaikki ideat ja kontaktit, joilla produktion liittyviä erityiskustannuksia (erityisesti lennot ja majoitukset) saataisiin katettua.

Hyvät ystävät,

oopperakoulutuksen ja myös korrepetiittorikoulutuksen menestys ja kansainvälinen huomio ovat kasvaneet koko ajan. Tähän kokonaispakettiin kuuluu oleellisena osana Kummien aktiivinen ja kannustava toiminta. Olen harvoin nähnyt niin positiivisia, onnellisia ja sydämellisiä opiskelijakasvoja, kuin viime keväällä tilaisuudessa, jossa Kummit jakoivat merkittävän suuruiset stipendit koulutusohjelmien kaikille yhdeksälle, vuonna 2019 valmistuvalle opiskelijalle. Tilanteessa välittyi kannustaminen, mutta myös se onni, että kaikki tunsivat toisensa, kannustus tuntui henkilökohtaiselta ja aidolta.

Toivon, että Kummien toiminta kehittyy ja saa aina tilanteeseen sopivia muotoja. Minä olen aina avoin uusille ideoille ja kontakteille. Kiitän teitä jokaista menneestä ja innolla odotan uusia yhteisiä seikkalujamme.

Tuusulassa elokuun aurinkoterveisin 

Markus Lehtinen

Oopperakoulutuksen professori

Sibelius-Akatemia

markus.lehtinen@uniarts.fi

+358405651547